V-i-c.nu

Allt om vården!

Arbeta med estetisk kirurgi

februari 3rd, 2022

För den som utbildar sig inom ett vårdyrke kan det självklara valet tyckas vara att arbeta på ett sjukhus eller på en vårdcentral. Det finns dock fler karriärvägar att gå än så. I den här texten ska vi ägna oss åt vilka yrkesmöjligheter det finns inom estetisk kirurgi.

Vad är estetisk kirurgi?

Det enklaste sättet att förklara estetisk kirurgi är att lyssna på namnet. Här handlar det alltså mer om estetik än om livräddande eller lindrande insatser som vården annars ägnar sig åt. Det betyder dock inte att estetisk kirurgi inte kan ha en livsförbättrande betydelse för den som undergår den. Man kan lite fördomsfullt tro att den här typen av kirurgi mest handlar om att bli snyggare, men den kan handla om att göra livet bättre i många fall. En för stor byst som frestar på nacke och axlar kan förminskas, någon som i hela livet lidit av sina små bröst kan få ett par i önskad storlek och någon som har väldigt tunga ögonlock kan få dessa åtgärdade så att synen inte störs. På Akademikliniken ägnar man sig åt just denna typ av kirurgi, men också rena skönhetsoperationer. Här arbetar, precis som inom den vanliga vården, läkare, kirurger, sjuksköterskor och undersköterskor. Det finns också annan typ av personal, till exempel hudvårdsexperter.

Vad krävs för att arbeta med plastikkirurgi?

I Sverige har det länge varit så att man har kunnat få botoxinjektioner av sin hudterapeut. Efter att en större reglering inom skönhetsingrepp efterfrågades ändrades dock detta. Numer behöver man ha rätt kompetens för att få göra vissa skönhetsingrepp. För att injicera botox måste man till exempel vara sjuksköterska, läkare eller i vissa fall tandläkare. Det gör att det inte är lika lätt att få jobb inom estetisk kirurgi som det var förr. Drömmer du om en karriär inom detta område är alltså rådet att utbilda dig till läkare eller sjuksköterska. För den som vill göra kirurgiska ingrepp krävs naturligtvis rätt utbildning inom kirurgi.

Fördelen med att vända sig till den estetiska vården är emellertid att man ofta tjänar mer. Speciellt sjuksköterskor har länge varit en utsatt grupp som haft förhållandevis låg lön om man ser till längden på utbildning. Att då vända sig till en alternativ bransch inom vården kan vara ett sätt att få mer pengar in på kontot. Att arbeta med den här typen av vård kräver dock ett intresse och i många fall också specialistutbildningar. Även undersköterskor kan söka sig till det här området. För dem är arbetsuppgifterna främst sådana som liknar dem inom den vanliga vården.