V-i-c.nu

Allt om vården!

Timvikarie inom vården – så funkar det!

december 9th, 2019

När du arbetar inom vården kommer du att ha möjlighet att träffa många olika typer av människor. Du kommer lära känna nya personer och även stöta på livssituationer som du aldrig själv upplevt. Det betyder att du får värdefull kunskap och erfarenhet som du kanske aldrig hade fått annars. Naturligtvis bidrar det även till att du får ett minne för livet, men att arbeta inom vården kräver en hel del av dig som person. Du måste bland annat vara flexibel med dina arbetstider, kunna ha en känsla för service och dessutom vara engagerad i vad du gör. Flexibilitet är extra viktigt om du bestämmer dig för att arbeta som timvikarie.

Det finns många anledningar till varför en människa kan bli sjuk och vara i behov av vård. Det kan t.ex. handla om att man har blivit äldre, men det kan också handla om alkoholproblem eller problem med stress under en mycket lång tid. Har du problem med något av de två sistnämnda alternativen kan du kontakta https://www.ljungsjoberg.se/ för vägledning och råd.

Vem passar som timvikarie inom vården?

Att arbeta som timvikarie inom vården är inte ett yrke som alla klarar av. Här gäller det att du är bekväm med att jobba under oregelbundna tider och ibland även under kvällar och helger. Du ska kunna arbeta vid behov, vilket betyder att du kan rycka in när din arbetsplats kräver. Som person behöver du vara professionell, ha en stark servicekänsla och även förstå dig på vikten av integritet.

Finns det några fördelar?

Visst finns det fördelar med att arbeta som vikarie inom vården. För det första kommer du att ha möjlighet att samla på dig kunskap och erfarenhet från många olika arbetsplatser och du kommer även att lära känna många nya människor, vilket i sin tur leder till nya kontakter. I de flesta fall har du stor möjlighet att själv kunna påverka schemat som du har och får således en större frihet, samtidigt som du tjänar pengar. Det finns möjlighet att arbeta som timvikarie under kvällar, dagtid, vardagar och helger. I vissa fall kan du till och med jobba nattskift.

Hur hittar man jobben?

Idag är det inte speciellt svårt att hitta företag och verksamheter som är i behov av personal som är anställd på timmar. Du kan antingen välja en arbetsförmedlingssajt och leta efter lediga tjänster där, eller så vänder du dig direkt till den enhet eller arbetsplats som du är intresserad av. Kom ihåg att det krävs att du har erfarenhet eller en direkt utbildning inom området som du vill arbeta. I vissa fall kan arbetsgivaren även kräva att du har tillgång till körkort, t.ex. för att kunna göra hembesök eller snabbt förflytta dig från en plats till en annan.