V-i-c.nu

Allt om vården!

Vårdpersonal och vården

april 23rd, 2019

Den svenska vårdapparaten är i ett internationellt perspektiv extremt omfattande och också mycket förmånlig, inte bara för medborgare utan även för innevånare, det vill säga även de som bor i Sverige utan att vara svenska medborgare.

Man talar ofta om vård och omsorg, därför att stora delar av vården inte handlar om speciella sjukdomar eller skador utan om just vård. En stor del av den handlar om vård av äldre, och vi blir statistiskt sett allt äldre.

Vårdyrken är bristyrken

Många av vårdens yrken är bristyrken, yrken där det finns färre med rätt utbildning och erfarenhet än vad arbetsmarknaden frågar efter. Det gäller till exempel specialistutbildade sjuksköterskor och barnmorskor. För närvarande är exempelvis tillgången på fysioterapeuter tillräcklig, men även det ser ut att bli ett bristyrke fram emot 2035, enligt rapporten Trender och prognoser om arbetsmarknad från Statistiska centralbyrån, SCB.

Ett av skälen till att det ständigt behövs ny personal inom vården är att dess yrken upplevs som tunga och slitsamma. En femtedel av alla sjuksköterskor påstås fundera på att byta yrke. I en artikel i Dagens Medicin beskrivs varför. Inom vården arbetas ständigt på att komma tillrätta med problemen, inte minst genom att ge personalen verktyg som underlättar arbetet och gör uppgifterna lättare att utföra.

Rationella arbetsmetoder avlastar

Här har begreppet e-hälsa en avgörande roll. Genom att använda datoriserade hjälpmedel mer effektivt – dator, padda och mobil – avlastas många rutinmässiga arbetsuppgifter som tidigare varit extremt betungande. Till exempel diarieföring, journaler, recepthantering, läkarintyg och biverkansrapportering.

Att göra arbetsuppgifter lättare och mer ergonomiska är även det en viktig faktor för att hålla vårdens personal frisk, fräsch och arbetsför. Många av de åkommor som drabbar oss som patienter drabbar också vårdens personal, i ungefär samma omfattning. En av dessa är artros.

Artros, ett hinder även för vårdpersonalen

Vårdpersonal ha generellt ett försprång när det gäller att leva med artros och att kurera den, eftersom de har nära till expertis och också en insikt i vad prehab, rehab och livsstilsförändringar är och kan ge. Det vanligaste är artros knä och höfter, men man kan också få besvär i exempelvis nacke eller fingrar. I många fall kan en fysioterapeut hjälpa artrospatienten så bra att en operation inte blir nödvändig. Det är givetvis bra för den som har artros, men också för samhället eftersom kostnader för behandling, sjukskrivning med mera sjunker högst betydligt.

Verkningsfull behandling hjälper patienter och spar stora värden

Verkningsfull artrosbehandling är också viktig för att kunna behålla kompetent personal längre i professionen. Bland annat i denna artikel i Vetenskap & Hälsa nämns att var fjärde svensk över 45 år väntas drabba av artros.

Prognoser visar också, enligt tidningen Vårdfokus, att allt fler som arbetar inom vård och omsorg väljer att arbeta efter 65 års ålder. Eftersom så många arbetar i vårdens yrken innebär varje förbättring när det gäller diagnosticering och behandling av just artros stora besparingar.