V-i-c.nu

Allt om vården!

Att arbeta som barnmorska

januari 23rd, 2016

Att vara barnmorska handlar om mycket mer än att bara förlösa barn. Självklart är själva förlossningen en del av att vara barnmorska, men beroende på vilken inriktning man väljer kan det finnas barnmorskor som inte jobbar alls med att förlösa barn. Att vara barnmorska handlar till exempel också om att ansvara för vården av blivande mammor före, under och efter graviditeten. Att ta hand om mammor före graviditeten kan till exempel betyda att man arbetar på en ungdomsmottagning, och skriver ut preventivmedel, agerar rådgivare i frågor om sexualitet och administrerar tester för sexuellt överförbara sjukdomar. Under graviditeten hjälper en barnmorska till med exempelvis ultraljudsundersökningar och andra kontroller för att försäkra sig om att mamman och barnet mår bra, liksom med rådgivning kring kost och motion och information om det kommande föräldraskapet. Efter graviditeten tar en barnmorska hand om den nyförlösta mamman och barnet på en BB-mottagning. En barnmorska kan också göra gynekologiska undersökningar och tester som cellprover. Ett mer lämpligt namn för barnmorskor skulle därför kunna vara kvinnoläkare.Umbilical-newborn

Med så många olika arbetsuppgifter ter det sig naturligt att en barnmorska kan ha många olika arbetsplatser. En barnmorska som arbetar på en ungdomsmottagning kan till exempel också arbeta med rådgivning på skolor. Många barnmorskor arbetar på privata gynekologiska mottagningar. På större sjukhus kan en barnmorska jobba både på förlossningsavdelningen och på BB-avdelningen. Eftersom dessa avdelningar är öppna dygnet runt måste man som barnmorska räkna med att jobba kvällar och helger.

Om du känner att barnmorska skulle kunna vara ett yrke för dig, måste du först utbilda dig till sjuksköterska. Barnmorskor är nämligen sjuksköterskor som har vidareutbildat sig, och läst barnmorskeprogrammet på högskola. Det är ett program som omfattar ett och ett halvt års studier på helfart. Antagningskravet är att du är en legitimerad sjuksköterska som har arbetat i minst ett år efter examen.

Oavsett om man är barnmorska eller inte vet nog de flesta i Sverige idag att det är hälsosamt att ha sex, så länge man skyddar sig mot sexuellt överförbara sjukdomar och gör det med en person som samtycker. Se därför till att ha allt du behöver hemma för ett aktivt sexliv! Du hittar sexleksaker och mycket annat på Vuxen.se.