V-i-c.nu

Allt om vården!

Tv-serier om vårdyrket

februari 14th, 2017

Ett sjukhus är en väldigt vanlig plats för en tv-serie. Det finns många långkörare med sjukhuset som utgångspunkt. Både ”Cityakuten” och ”Greys anatomy” har många år på nacken. När den förstnämnda sände sitt sista avsnitt 2009, hade serien sänts under 15 säsonger. Greys anatomy är nu inne på sin tolfte säsong. Man kan förstå valet av sjukhuset som referenspunkt. Här är ju saker på liv och död, i väldigt bokstavlig mening. Det här skapar givetvis en naturlig bas för en stark dramaturgi. Ofta kretsar avsnitten kring både de emotionella utmaningar personerna möter på sin arbetsplats, och de utmaningar de möter vid operationsbordet.

Kirurger oftast i fokus

För det är oftast kirurgerna som är i fokus i tv-serier. Det är sällan en barnläkare följs under en dag på jobbet. Eller en allmänläkare heller för den delen. Det finns givetvis en tv-mässig ”edge” kring en livsavgörande operation. Nyligen har dock en svensk serie som handlar om sjuksköterskor haft premiär. Men det har förekommit stark kritik mot tv-serien ”Syrror”. Realismen har ifrågasatts. Rena faktafel om hur arbetslivet på ett sjukhus ser ut förekommer, och har belysts av media. Men det kan nog vara bra att skilja på tv och verklighet, och tillåta viss kreativ frihet. Det är trots allt underhållning det i första hand handlar om.

Andra kända sjukhusserier

Många kända skådespelare har passerat genom sjukhusserier. George Clooney fick sitt genombrott i ”Cityakuten”. Både Patrick Dempsey och John Stamos har väckt liv i avsomnade karriärer genom att förkroppsliga Hollywoodarketypen ”snygg läkare” i de nämnda tv-serierna. Andra kända exempel på sjukhusserier är ”Chicago Hope”,” M.A.S.H”, ”Doctor Quinn”, ”Scrubs”, och ”Nip/Tuck”. De har alla behandlat lite olika aspekter av livet i vårdyrket. ”Scrubs” var en mer humoristisk show, men ändå med en livsfilosofiskt allvarlig underton. Sjukhuset har helt enkelt varit en bra scen för både mänskliga relationer och intriger, samt de lite större frågorna i livet. Tv-serierna har ofta reflekterat detta i sin blandning mellan lättviktig såpa och lite djupare allvar.