V-i-c.nu

Allt om vården!

Söka vård för huvudvärk?

september 18th, 2015

Huvudvärk är ett mycket vanligt problem, som kan bero på en mängd olika orsaker som stress, anspänning, förkylning eller synfel. Hur kraftig den är, var den sitter och om den är pulserande eller molande kan variera, liksom hur länge huvudvärken sitter i. Normalt går den dock över av sig själv efter ett tag, eller om man tar en receptfri värktablett. Om huvudvärken beror på ett synfel brukar den släppa efter att man fått hjälp med att korrigera synfelet genom glasögon, linser eller laserbehandling.stress-543658_640

Vissa kan dock ha problem med ihållande huvudvärk, som utgör ett hinder i deras vardag. Då kan man börja fundera på om man ska söka läkarvård för sin huvudvärk. Om huvudvärken börjar styra ens vardag såtillvida att man planerar dagen runt den eller måste ta tabletter flera gånger om dagen, om värken sitter i längre än en vecka eller om man i kombination med värken har en tjock och grön snuva, bör man kontakta en läkare. Om du är osäker på om du bör söka läkarvård eller inte för din huvudvärk, kan du först rådgöra med en läkare via ett videosamtal på KRY.se, då du kan beskriva dina symptom och få en rekommendation på hur du bör fortskrida. I vissa fall ska man dock inte vänta utan söka hjälp på en akutmottagning eller vårdcentral direkt. Det gäller till exempel om man har huvudvärk i kombination med feber och nackont, om man får ont runt ena ögat och får dimmig syn eller dubbelseende, om man plötsligt får mycket ont i huvudet, om en huvudvärk gradvis blir värre under några dagar eller veckor, om man har ont precis vid tinningen i kombination med trötthet eller om man får ett slag i huvudet och efteråt känner av huvudvärk, illamående eller slöhet.

I andra fall kan läget var än mer akut, och då bör man själv eller någon annan ringa 112 direkt. Det gäller om man känner av huvudvärk och samtidigt förlorar känseln i någon kroppsdel, får kramper eller får svårt att prata. Detsamma gäller om man tillsammans med huvudvärk får hög feber, prickar på huden eller svårt att böja huvudet framåt. Slutligen ska man ringa 112 direkt om en person med huvudvärk blir medvetslös.